Moderní ľudia chcú dnes zdravo žiť a zdravo bývať. Ako im vie Metropolis splniť túto požiadavku?  

Juraj: Pod zdravým bývaním si môžeme predstaviť zdravší životný štýl. Ľudia, ktorí bývajú v centre mesta, neprejazdia autom dlhé vzdialenosti do práce a naspäť domov. Nestrávia celé hodiny v zápchach a pešie presuny im ušetria čas aj zdravie. Samotné prostredie downtownu inšpiruje k zdravému životnému štýlu. Je tu vynikajúca občianska vybavenosť a všetko je tu blízko. Obyvatelia downtownu chodia pešo nielen do práce, ale aj na nákupy, do škôl či za športom. Z Metropolisu sa do 5 minút pešou chôdzou dostanú ku všetkému, čo potrebujú pre svoj život. Nielen budova je dôležitá, ale aj to, čo sa nachádza okolo nej. 

Sebastien: Neodmysliteľnou podmienkou zdravého bývania je dostatok slnečného svetla v domove. Pozitívne vplýva na náš biorytmus aj na psychiku a ovplyvňuje našu náladu. Pri Metropolise sme sa z tohto dôvodu rozhodli pre veľké okná, ktoré siahajú až po zem. Zabezpečia dostatočnú expozíciu slnečnému svetlu, ktorá podporuje produktivitu a zvyšuje pocit vitality. Nemenej dôležitá je kvalita vzduchu, ktorý významne ovplyvňuje naše zdravie. Aj v tomto smere Metropolis prináša riešenie a do nových bytov je inštalovaný moderný systém rekuperácie vzduchu, ktorý do interiérov kontinuálne privádza čerstvý vzduch. 

 

Pre zdravie a fyzickú pohodu je tiež dôležité, ako je riešený priestor na bývanie. Ako ste navrhli dispozície v Metropolise?   

Sebastien: Zamerali sme sa hlavne na to, aby sme dosiahli maximálne efektívne využitie celej plochy bytov. Pravidelné pôdorysy miestností s dostatkom úložného miesta vytvárajú priestor pre kreativitu. Sú ľahko zariaditeľné a prispôsobené potrebám moderných ľudí.  Dispozície sú navrhnuté tak, aby rodinám umožnili tráviť čas spolu a zároveň si tu každý našiel pokojné miesto pre seba. V bytoch bude kúrenie a chladenie zabudované v strope, takže sú bez radiátorov a vzniklo tu viac miesta pre nábytok či dekorácie. 

Juraj: Moderné technológie, ktoré sú v Metropolise, celkovo podporia zdravie obyvateľov. Inteligentné regulácie umožňujú nastavenie ideálnej teploty pre každú miestnosť individuálne, čo pozitívne ovplyvňuje tepelnú pohodu. Minimalizujú tak riziko prehrievania či nadmerného vlhnutia v bytoch a zabraňujú tvorbe mikroplesní. Všetky tieto faktory majú pozitívny vplyv aj na kvalitu spánku, pretože lepšie sa spí v byte, ktorý udržiava optimálnu teplotu a prúdi v ňom čerstvý vzduch. Kvalitný spánok je pre zdravý životný štýl kľúčový. 

Sebastien: Súhlasím, že prostredie, v ktorom žijeme, má zásadný vplyv na kvalitu spánku. Tento čas strávený doma, a najmä teda spánok, je dôležitý na obnovu a regeneráciu tela. Spánok určuje, ako sa budeme cítiť a fungovať nasledujúci deň. V našom projekte dbáme na to, aby vnútorné prostredie bytov bolo čisté, dobre vetrané a udržiavané v optimálnej teplote. Ako spomínal Juraj, každý byt je vybavený individuálne riadenou rekuperačnou jednotkou, ktorá sa postará o výmenu vzduchu v celom byte. Nie je nutné otvárať okná, aby bolo vyvetrané. Rekuperácia zároveň filtruje vzduch, takže dovnútra prúdi len čistý vzduch bez alergénov a škodlivých látok. Pre Metropolis sme vybrali prémiovú rekuperáciu WOLF, zvolené filtre F7 zachytia alergény ako pele, prach, častice splodín a tiež baktérie a vírusy. Vyznačujú sa vysokou účinnosťou a predstavujú vyššie rady filtrov, ako požaduje norma.  

Rozhodli sme sa pre túto radu, pretože chceme vytvoriť najlepšie byty na predaj v Bratislave. Zaručia ich majiteľom zdravé bývanie, v ktorom si môžu skutočne odpočinúť a zregenerovať po náročnom dni.  

 

Pre spánok je dôležité aj nočné ticho. No v centre to môže byť problém. Ako ste si s týmto poradili?  

Juraj: Pre Metropolis sme vybrali najkvalitnejšie okná od renomovanej nemeckej značky Wicona, ktoré majú trojité sklo a kvalitné trojkomorové rámy, takže sa vyznačujú vynikajúcimi izolačnými vlastnosťami, zabezpečia vysoký akustický komfort aj tepelnú pohodu. Chránia byt nielen pred hlukom z ulice, ale aj pred vetrom, čo je v tejto zóne tiež dôležité, hlavne v bytoch na vyšších poschodiach. Navyše, do všetkých bytov sme inštalovali exteriérové tienenie. Pomôže zmierniť účinky slnečného žiarenia a v lete udrží byty o niekoľko stupňov chladnejšie. 

Sebastien: Vďaka vonkajším žalúziám udržíme teplo vonku. Projekt sa nachádza v modernom novovznikajúcom centre a žalúzie tiež poslúžia ako spoľahlivá ochrana pred prípadným hlukom. 

Juraj: Zdravé na projekte Metropolis je aj to, že je to nová budova, ktorá disponuje novými modernými rozvodmi. Myslím, že každý, kto niekedy žil v staršej bytovke, kde je technický, technologický a hygienický stav zaostalejší, ocení v Metropolise upgrade na zdravé a moderné bývanie s vysokým hygienickým štandardom. Moderná technologicky vybavená novostavba s dostatkom denného svetla je tou zdravou formou bývania. Spomedzi ostatných budov v downtowne sa Metropolis javí ako projekt, ktorý spĺňa tieto kritériá najlepšie.  

 

V jednom z vašich rozhovorov ste spomínali odvetrávanú fasádu. Vyniká viacerými funkciami, ktoré tiež vytvárajú zdravé vnútorné prostredie v budove.  

Juraj: Závesná odvetrávaná fasáda zabezpečí celoročne príjemnú klímu a ovzdušie v interiéri. Dokáže zaistiť optimálnu stabilitu vlhkosti konštrukcií a interiérov. Keď má budova odvetrávaný plášť, nevznikajú primárne tepelné zisky na vnútorných konštrukciách, čo znamená, že budova sa na južných a západných stranách príliš neprehrieva. Závesná fasáda z Alucobondu tiež poskytuje vynikajúcu akustickú izoláciu. Spolu s kvalitnými oknami tvorí dokonalú ochranu domova proti hluku z ulice. 

 

V rámci projektu Metropolis je naplánovaný dizajnový semiprivátny park so zeleňou a s hernými prvkami pre deti. Ako ho budete realizovať?   

Juraj: Chceli by sme, aby záhrada vytvárala dojem akejsi expanzie samotného bytu. Aby už pri jeho kúpe ľudia vnímali, že nadobudnú do vlastníctva mestský byt s prístupom k záhrade. Snažíme sa, aby mal parčík zaujímavý „landscape dizajn“, kde záhrada bude pôsobiť ako skrytá zelená oáza. V Londýne či Paríži sa dajú pri obytných domoch objaviť takéto semiprivátne dvory, ukryté za fasádami budov. Sú najčastejšie vyhľadávaným atribútom v centre. Pri Metropolise plánujeme vytvoriť niečo podobné, príjemné intímne zelené zákutie, ktoré bude ľudí motivovať k pobytu na vzduchu. Takéto miesta podporujú mentálne zdravie obyvateľov. Malý kúsok prírody, ktorý ich oddelí od rušného mestského života. 

Sebastien: Downtowny, aké poznáme v metropolách, majú vždy nejaký pokojný park s množstvom kríkov, kde sa dá ukryť a posedieť si v tieni zelene. Pre ľudí žijúcich v mestách je to luxus. Náš park bude čiastočne prístupný aj verejnosti, ale chceli by sme, aby ho primárne využívali ľudia, ktorí budú bývať v Metropolise.  

 

Otázka na vás, Sebastien, ako sa z pozície developera pozeráte na Jurajove nápady? Má architekt voľnú ruku?  

Sebastien: S Jurajom rád súhlasím a rád podporím jeho inovatívne nápady, pretože mi dávajú zmysel. Vždy príde s dobrou ideou. Je to scestovaný človek, rozhľadený architekt, ktorý vníma trendy. A na jeho práci je to poznať. Pracujeme spolu už dlho a máme za sebou niekoľko úspešných projektov. Ja som presne tú skrytú záhradu, o ktorej Juraj hovorí, zažil v Paríži. On má ten dar, že veľa vecí zo života dokáže zhmotniť vo svojich návrhoch.  

Juraj: Ďakujem. Ja by som dodal, že máme so Sebastienom podobné vnímanie. Je medzi nami harmónia, a to je pre projekt pozitívne.  

 

Metropolis ako jediný projekt v downtowne ponúka zelené terasy. Aké výhody prinášajú obyvateľom? 

Juraj: Vďaka terase budú obyvatelia v úzkom spojení s mestom. Pohľad na pulzujúce mesto z terasy im umožní ešte väčší vizuálny zážitok. Fantastické výhľady na mesto si užijú aj vďaka francúzskym oknám, ktoré siahajú až po zem. Prinášajú pocit, že človek je v centre diania a zároveň v bezpečí svojho domova. Metropolis je jediným projektom v downtowne, ktorý má tento typ okien na všetkých fasádach. Ako architekt mám veľmi rád, keď realizujeme v bytoch francúzske okná. Opticky zväčšujú interiér, pridávajú mu ľahkosť a ovplyvňujú celkový dizajn bytu. V takomto priestore je vizuálny aj pobytový komfort vyšší ako v priestore, kde je v stene len bežné obdĺžnikové okno.  

Francúzske okná sú tiež považované za lepšiu voľbu ako celosklenené steny, pretože sú energeticky úspornejšie. Majú viacvrstvové sklo a izolačné rámy, ktoré minimalizujú tepelné úniky. A to vedie k úspore energie a v zime k nižším nákladom na kúrenie. Zvonku budú kryté vonkajšími žalúziami, ktoré regulujú prienik slnečného žiarenia a minimalizujú prehrievanie interiéru v horúcich letných mesiacoch, takže netreba extrémne chladiť. Čím väčšia je na fasádach sklenená plocha, tým viac energie je potrebnej na ochladenie interiéru.  

 

Na čo ešte by sa mali zamerať architekti a developeri, ktorí chcú priniesť do miest nové zdravé bývanie? 

Sebastien: Určite by mali dbať aj na výber kvalitných zariaďovacích prvkov. Napríklad v Metropolise budú použité kvalitné drevené prírodné podlahy z pravého dreva, bez nadbytočnej chémie a syntetiky. Ľudia budú môcť chodiť doma bosí, väčšina z nás to obľubuje. Deti sa tiež radi hrajú na podlahe.  

Veľkou výhodou sú pravé tehly Porotherm z prírodného materiálu – priečky z tehál majú lepšiu akumulačnú schopnosť ako sadrokartón. Tehla je tradičný zdravý materiál, ktorý akumuluje teplo. Teplotné výkyvy konštrukcií, v ktorých sa nachádza tehla, sú pomalšie. Vykurovanie v strope poskytne zdravé plošne sálavé teplo. Je určite kvalitnejšie a zdravšie ako teplo z radiátorov. Pre ľudský organizmus je prirodzenejšie. 

 

Ako v projekte počítate s rastúcimi požiadavkami elektromobility? 

Juraj: Náš projekt podporuje ekologickú elektromobilitu a poskytuje priaznivé prostredie pre majiteľov elektromobilov. Je to trendové a dnes už pri novostavbách je to samozrejmosť. V podzemí v garážovom státí budú zásuvky na nabíjačky pre elektromobily.  

Rád by som ešte spomenul iné príjemné a moderné služby v Metropolise, ako budú napríklad delivery boxy či recepcie s kamerovým systémom a bezpečnostnou službou. Funkcia recepcie v rezidenciách sa mi zapáčila v Amerike. Keď som tam býval vo výškovej budove a zviezol som sa z 23. poschodia výťahom dolu, recepčný si ma pamätal a prihovoril sa mi. Človek má taký pocit domova, pocit, že je o neho postarané. Je to celkom iný štýl bývania.  

Sebastien: Delivery boxy sú obrovská výhoda. Kuriér si sám otvorí vašu schránku a môže v nej zanechať zásielku, nákup či jedlo. Táto funkcia ušetrí čas aj stres, nemusíte sa náhliť z práce kvôli návšteve kuriéra. Delivery boxy zabezpečujú bezpečné uloženie zásielok a balíkov. Obyvatelia sa nemusia obávať krádeže alebo poškodenia zásielok, pretože sú uložené v uzamknutom a bezpečnom priestore s kódom. 

 Sebastien: Keď kupujete v Metropolise byt, tak s ním si vlastne kupujete nový životný štýl. Spolu s ním získate najlepšie, najtechnologickejšie, najluxusnejšie, najúspornejšie, najinteligentnejšie bývanie v Európe. Chodíme na výstavy v Európe a vidíme, že nové projekty v svetových metropolách nie sú lepšie ako Metropolis. Nikde v západnom svete sa nestavia väčší luxus ako tu v Bratislave. Je to svetové bývanie najvyššej úrovne. V Mníchove nájdete stropné kúrenie v tých najluxusnejších projektoch, a tých je naozaj len pár. V Bratislave a Prahe sa preferuje bytový štandard, ktorý je oveľa vyšší ako všade inde vo svete.  

 

Toto leto by mala byť dokončená hrubá stavba Metropolisu. Ako pokračujete a ako sa vám darí pri predaji bytov? 

Sebastien: Stavba ide naďalej podľa plánu a kolaudáciu plánujeme v II. kvartáli budúceho roka. Hrubá stavba je aktuálne tesne pred dokončením a obe veže budovy dosiahli svoju konečnú výšku. Už dnes môžeme vidieť, že monogram M viditeľne dotvára panorámu Bratislavy.  

Čo sa týka predaja bytov, vyhľadávané sú najmä prémiové veľkometrážne byty s terasami. Aktuálne v priebehu júna však pokračujeme v podpisovaní aj štandardných 3 + kk a 1 + kk, ktoré máme ako jediný v lokalite. Klienti nám prezradili, že väčšie jednotky kupujú hlavne na bývanie pre seba. Pri menších jednotkách je ich zámerom skôr ochrana peňazí, pričom uprednostňujú investíciu do nehnuteľnosti pred uložením peňazí do banky. Ich rozhodnutie podporujeme, pretože vieme, že investujú do kvalitného projektu, ktorý im dáva istotu, že si udrží kvalitu a ceny dlhodobo.