Každý deň človeku prejde pľúcami v priemere 10 -12 000 litrov vzduchu a jeho kvalita je pre ľudské zdravie vysoko významná. Vzduch, ktorý nás obklopuje vo vnútri je často viacnásobne znečistený ako vzduch v exteriéri. Je dôležité vyberať do interiérov jednak kvalitné prírodné materiály a zároveň pravidelne zabezpečiť prívod čerstvého vzduchu. Jeho nedostatok často ľuďom spôsobuje únavu, nevoľnosť, prípadne klesá ich koncentrácia.

Najjednoduchším typom vetrania je prirodzené vetranie cez otvorené okno, ktoré však dnes nedokáže zabezpečiť kontinuálny prísun zdravého vzduchu do priestorov v takom objeme, aby zodpovedal nárokom na zdravie a komfort jeho obyvateľov. Alternatívou je riadená rekuperácia, ktorá zabezpečí kontinuálnu výmenu vnútorného a vonkajšieho vzduchu bez nutnosti iného vetrania a zároveň získava teplo z odpadového vzduchu, čím šetrí náklady.

 

Vetranie rekuperáciou WOLF v projekte Metropolis

Tvorcovia projektu Metropolis kládli dôraz na to, aby jeho obyvateľom zabezpečili čistý, svieži a zdravý vzduch bez prachu a peľov vo všetkých priestoroch. V bytoch aj apartmánoch bude vetranie realizované  formou rovnotlakového vetracieho systému s rekuperáciou tepla od svetovej značky WOLF. Čerstvý filtrovaný vzduch bude v obytných miestnostiach zabezpečený rekuperačnými jednotkami Wolf CWL-F 150 Excelent a Wolf CWL-F 300 Excelent. Distribučné elementy sa postarajú o kontinuálny prívod filtrovaného vzduchu do miestností a na odvod odpadového znečisteného vzduchu (odpad CO2, vlhkosť, zápach) budú slúžiť akustické mriežky nad dverami. Spätne získané teplo z odvádzaného vzduchu sa využije na ohrev privádzaného vonkajšieho vzduchu, čo výrazne zníži náklady na vykurovanie a šetrí energiou. Vďaka rekuperácii sa v priestoroch zároveň zabezpečí optimálna vlhkosť, čím sa predchádza tvorbe plesní.

„Od začiatku sme Metropolis pripravovali v top štandarde, aby bol kvalitný nielen zvonku ale aj zvnútra. Vytvorenie zdravých podmienok bývania, ako aj sviežeho a zdravého vzduchu, sú jednou z našich priorít. Tejto požiadavke zodpovedá výber dodávateľa špičkovej triedy rekuperácie - svetovej značky Wolf,“ vyjadril sa k téme developer projektu Sebastien Dejanovski z Mint Investments.

 

Prémiová rekuperácia WOLF sa vyznačuje vysokou účinnosťou, je mimoriadne tichá a využíva vyššie rady filtrov (F7) ako požaduje norma. Zároveň je nenáročná na údržbu.

Nemecká spoločnosť Wolf je jedným z popredných inovatívnych poskytovateľov vetracích systémov v Európe a jej produkty sú ľahko použiteľné, efektívne a vysoko spoľahlivé.