Bratislavský downtown v súčasnosti poskytuje najlukratívnejšie nehnuteľnosti na slovenskom realitnom trhu. Metropolis túto latku nielenže dodržal, ale aj prekonal. Jeho obytná časť je už z viac ako dvoch tretín vypredaná a len krátko po spustení predaja obchodných priestorov evidujete vysoký záujem. V čom vidíte úspech ich predaja? 

Na dvoch podlažiach ponúkame komerčné mólo s výmerou vyše 1 300 štvorcových metrov pre zriadenie šestnástich exkluzívnych obchodných prevádzok – jedno- alebo dvojpodlažných s rozlohou od 11 do 222 štvorcových metrov, pričom vybrané priestory je možné prepojiť. Klienti vnímajú túto flexibilitu ako veľkú výhodu. Môže to byť ideálne pre prémiovú kliniku, medicínske centrum, kaviareň, ateliér, gurmánske potraviny či reprezentatívnu kanceláriu.

Takisto sme si dali veľmi záležať na architektúre. Na fasáde obchodných priestorov sú použité tónované veľkoformátové presklenia, ktoré dodávajú interiérom prevádzok moderný elegantný vzhľad a umožňujú dostatočný prienik svetla. Všetky obchodné prevádzky budú mať jednotný dizajn a veľmi príjemné je aj spojenie so semiprivátnou záhradou. Nemalá konkurenčná výhoda spočíva aj v prístupe autom priamo pred obchodnú prevádzku.

Najdôležitejším faktorom úspechu predaja je však lokalita. Momentálne fungujú v bratislavskom downtowne desiatky tisíc štvorcových metrov kancelárskych priestorov. Po dokončení všetkých plánovaných projektov tu v horizonte najbližších rokov vyrastie viac ako štyritisíc bytov, čo predstavuje obrovský potenciál pre rozvoj podnikania a prosperity. Ide o lokalitu s najvyššou koncentráciou populácie s najvyššou kúpyschopnosťou na Slovensku. Očakávame preto, že aj komerčným prevádzkam sa tu bude výborne dariť.

Čo najpodstatnejšie podľa vás odlišuje Metropolis od konkurenčných projektov?

Keď kupujete byt v Metropolise, tak si s ním kupujete aj nový životný štýl. Dôraz kladieme na holistický prístup – na architektúru, kvalitu použitých materiálov, komfort bývania, ale aj na ekológiu a úspornosť prevádzky, na nízke prevádzkové náklady. Investor od začiatku projektoval budovu na splnenie požiadaviek energetického certifikátu, a to na najvyššiu možnú úroveň úspory A0. Medzi rezidenčnými budovami na Slovensku je to unikát. Veľká výhoda je výrazná úspora v mesačných prevádzkových nákladoch.

Keď to rozmeníme na drobné?

Stropné kúrenie a chladenie budú zabezpečené moderným riešením od renomovanej nemeckej spoločnosti Rehau. Ide o top svetový produkt, ktorý funguje na princípe systému takzvaného sálavého chladenia/vykurovania, čo je unikátny koncept. Pre človeka je prirodzený a prívetivý k zdraviu, zároveň je ekologický aj ekonomický. Systém stropného chladenia funguje tak, že najskôr sa ochladí strop a chladnejší vzduch potom pomaly klesá nadol. Na rozdiel od chladenia z klimatizácie či fancoilov nehrozí prechladnutie z prievanu. Nevíri sa prach a nie je potrebné čistiť systém od baktérií ako klimatizáciu. Prevádzkovo je systém nenáročný, z energetického hľadiska je oveľa efektívnejší ako prevádzka bežnej klimatizácie a nevyžaduje si údržbu. Šetrí aj priestor, keďže v bytoch nenájdete radiátory, fancoily či konvektory, čo zaisťuje dispozične efektívne riešenie.

Ako ste riešili systém vetrania? Dnes je obľúbená rekuperácia, takzvané riadené vetranie, ktoré je často vyhľadávané najmä v novostavbách.

Požiadavku zdravého vetrania sme vyriešili autonómne riadeným inteligentným systémom rekuperácie od prémiovej nemeckej značky Wolf. Každý byt je vybavený individuálne riadenou rekuperačnou jednotkou, ktorá je mimoriadne tichá, nenáročná na údržbu, automaticky monitoruje CO₂ a má nízku spotrebu energie.

Ako stropné kúrenie a chladenie, tak aj rekuperácia má veľmi jednoduché ovládanie. Každý byt a každá miestnosť má vlastný hardvérový ovládací displej a klienti majú možnosť ovládať technológie na diaľku pomocou aplikácie v mobile vrátane nastavenia časových programov. Inteligentné regulácie umožňujú nastaviť ideálnu teplotu či výmenu vzduchu pre každú miestnosť individuálne, čo pozitívne ovplyvňuje tepelnú pohodu. Minimalizujú riziko prehrievania či nadmerného vlhnutia v bytoch a zabraňujú tvorbe mikroplesní. Všetky tieto faktory majú pozitívny vplyv aj na kvalitu spánku, pretože lepšie sa spí v byte, ktorý udržiava optimálnu teplotu a v ktorom prúdi čerstvý vzduch.

Aké exteriérové prvky, vzhľad budovy či ďalšie zaujímavé detaily, lákajú klientov?

Fasáda budovy je prevetrávaná, je určitou formou vonkajšieho zateplenia domu. V lete sa neprehrieva, v zime nedochádza k jej ochladzovaniu a zároveň umožňuje dôkladne odviesť vlhkosť z konštrukcie. Znižujú sa úniky tepla a vnútri budovy je celoročne príjemná klíma.

Vo všetkých bytoch bude tienenie zabezpečené exteriérovými hliníkovými žalúziami, ktoré budú ovládané elektronicky diaľkovým ovládačom z každej miestnosti. Vonkajšie tienenie reguluje prienik slnečného žiarenia a minimalizuje prehrievanie interiéru v horúcich letných mesiacoch, takže priestory netreba extrémne ochladzovať.

Nájdu vaši klienti v Metropolise ešte niečo neštandardné, čo možno nie je v iných novostavbách až také bežné? 

K dispozícii budú mať takzvané delivery boxy, ktoré umožnia bezpečné ukladanie zásielok a balíkov. Ich obrovskou výhodou je, že kuriér si sám otvorí vašu schránku a môže v nej zanechať zásielku, nákup či jedlo, ktoré ste si objednali. Takéto úložné priestory jednoznačne zvyšujú komfort, šetria čas aj stres a nemusíte sa náhliť z práce za kuriérom. 

Ktoré „vychytávky“ vám osobne na Metropolise imponujú najviac?

Ako alergička som veľkým nadšencom modernej filtračnej techniky vzduchu. V Metropolise máme nainštalované rekuperačné jednotky s vysokou účinnosťou, ktorá sa postará o výmenu vzduchu v celom byte. Nadštandardné filtre najvyššej úrovne s účinnosťou filtrácie až deväťdesiatštyri percent zachytia alergény, ako sú pele, prach, častice splodín a tiež baktérie a vírusy. Pre alergikov je to naozaj obrovská úľava. Ako rodená Staromešťanka a rekreačná športovkyňa oceňujem aj centrálnu mestskú lokalitu s ideálnou dostupnosťou na bratislavskú hrádzu a k Dunaju.

Zdroj: Forbes.sk