Pre kupujúcich bytu sú rozhodujúce konštrukčné prvky a dispozícia, ukázal prieskum realitnej kancelárie Herrys. Až 83 % opýtaných si vybralo túto preferenciu so skonštatovaním, že interiér možno kedykoľvek vymeniť. Viac ako polovica (až 53 %) pritom zvažuje aj celkový vzhľad budovy a to, ako zapadá do svojho okolia. Dôležitú úlohu zároveň hrá vzhľad spoločných priestorov.

„Pri stretnutiach a konzultáciách s klientmi vidíme, že kupujúci sa skutočne zaujímajú aj o technické aspekty stavby. Absolútny základ, ktorý rozhoduje, sú dispozície, lebo tie sa menia iba ťažko. Byty sa dnes stavajú kompaktnejšie a ľudia chcú dostať zo svojich metrov štvorcových čo najviac. Nechcú si z nich ukrajovať zbytočnými stĺpmi, oblúkmi či inými netypickými architektonickými prvkami. Chcú dostať účelne navrhnutý priestor, ktorý sa dá veľmi ľahko a prakticky zariadiť. Rozhodnúť dokáže dokonca aj to, či si majú kam umiestniť vianočný stromček,“ priblížil Filip Žoldák z RK HERRYS.  

 

To, že nie je štandard ako štandard potvrdilo až 44 % opýtaných, ktorí by preferovali možnosť výberu z viacerých variantov štandardu či vybavenia v cene bytu. Pre 23 % opýtaných je zároveň úroveň štandardu taká dôležitá, že sú ochotní si za ňu priplatiť. Zaujímavosťou je, že iba pätina (18 %) opýtaných by uprednostnila holobyt alebo holodom, teda kúpu nehnuteľnosti bez zariadenia, a len necelých 10 % opýtaných by preferovalo kúpu plne zariadenej nehnuteľnosti aj s nábytkom.  

 

„Štandard, ktorý je zahrnutý v cene bytu, vypovedá veľmi veľa o kvalite a filozofii samotného projektu. Vidíme to na úspechu projektu Metropolis v downtowne, kde developer venoval osobitú pozornosť nielen technologickému prevedeniu budovy, ale zároveň aj materiálovému prevedeniu interiérov, ktoré sú dodávané v prémiovej kvalite. Využívanie či už udržateľných materiálov alebo technológií, ktoré pomáhajú znižovať dopady klimatických zmien vnímame ako niečo, čo klienti oceňujú. Kupujúci sú uvedomelí a  hľadajú  moderné miesto pre život, a to v  zdravom prostredí,“ doplnil Filip Žoldák z RK HERRYS.  

 

Nový downtown Bratislavy sa postupne rozrastá o nové projekty, ktoré ponúkajú všetky výhody bývania v absolútnom centre mesta. Pre kupujúcich investovanie v tejto lokalite zároveň predstavujú bezpečné uloženie peňazí.  Záujem o ne je veľký už v čase výstavby, čo potvrdzuje aj architektonicky výrazný projekt Metropolis od developera Mint Investments.

 

„Nároky klientov na úroveň štandardu a celkovú kvalitu bývania nás vôbec neprekvapili. Počítali sme s tým od samého začiatku a tomu sme prispôsobili celý projekt. Každý byt v Metropolise je už v štandarde vybavený najnovšími technológiami ako stropné kúrenie, stropné chladenie, vysokokvalitná rekuperácia vzduchu či exteriérové tienenie. Záležať sme si dali aj na tom, aby boli použité technológie a materiály udržateľné a pôdorys ponúkal možnosti dostatočných úložných priestorov a prepojenie dennej časti bytu s exteriérom,“ povedal Sebastien Dejanovski z Mint Investments. „Keď sa pozerám na výsledky prieskumu, tak sme radi, že sme tieto trendy predvídali veľmi presne.“

Realizácia prieskumu prebiehala online formou, celkovo sa zapojilo 1 133 respondentov, z čoho 52 % respondentov boli ženy a 48 % muži. Viac ako polovicu tvorili respondenti vo veku 31 - 50 rokov s bydliskom v Bratislave. Viac ako dve tretiny respondentov sú zároveň absolventmi vysokej školy.