Ako ste sa dostali k výstavbe Metropolisu? Čím si vás získal?

Pôvodne som mal pracovať na inom projekte v Nemecku, no keď mi pán Urválek, riaditeľ Takenaky, ukázal projekt, bolo rozhodnuté. Zamiloval som sa do Metropolisu na prvý pohľad. Okrem toho, že sa mi dizajnovo veľmi páčil, vybavila sa mi tiež asociácia s 
10-poschodovou rezidenčnou budovou, ktorú som staval v centre Drážďan.

 

Developer projektu Sebastien Dejanovski sa vyjadril, že pri výbere generálneho dodávateľa okrem pomeru kvality a ceny zavážili aj osobitý prístup, skúsenosti Takenaky a ponuka alternatívnych riešení. Čoho sa týkali?

V Takenake sa snažíme nebyť len vykonávateľom projektu, ale pristupujeme k nemu aktívne a vždy sa snažíme veci zlepšiť. U nás je to štandardný proces, nazývame ho hodnotové inžinierstvo. Vždy, keď pracujeme s projektom, ktorého nie sme autorom, predkladáme klientovi návrhy na jeho vylepšenie. Aj v prípade nákladného projektu Metropolis hovoríme s investorom stavby o riešeniach, ktoré sa týkajú vylepšenia konštrukcie, statického systému či fasády. Využívame pritom slovenské i celosvetové skúsenosti Takenaky. Je to jeden z benefitov, ktoré Mint Investments na spolupráci s nami oceňuje.

 

Ako hodnotíte spoluprácu s investorom stavby?

Hodnotím ju vysoko pozitívne. Na stavbu sme oficiálne nastúpili po ukončení základovej dosky stavebnou spoločnosťou Metrostav v apríli 2022. Darí sa nám dodržiavať harmonogram, nedostali sme sa do žiadnych problémov a vzťahy medzi nami a Mint Investments sú veľmi dobré. Problémom dnešnej doby sú vysoká miera inflácie a nedostatok materiálu na trhu. Z toho pre nás vyplývajú nové povinnosti nad rámec našich bežných úloh, ktoré musíme denne ako my, tak investor, riešiť. No aj napriek tomu pokračujeme podľa plánu a v novembri uzavrieme 7. podlažie.

 

Kedy ste nastúpili na projekt?

Ja som na projekt oficiálne nastúpil tesne pred realizáciou prvej fázy, ktorú zabezpečovala ešte spoločnosť Metrostav. Spolu s ďalšími expertmi z Takenaky, geotechnikom a ďalšími inžiniermi sme dozorovali postup prác a snažili sme sa o ich prípadné pozitívne ovplyvnenie.

 

Ako sa z vášho stavbárskeho pohľadu pozeráte na budovu, jej konštrukciu a fasádu?

Z hľadiska konštrukčného systému je Metropolis vysoká budova, ktorá má aj s podzemnými podlažiami 20 poschodí a zapadá do koloritu už stojacich a pripravovaných stavieb v tejto štvrti.

Podľa návrhu pána architekta Sonlajtnera bude mať fasádu z hliníkového materiálu Alucobond. Bude zostavená z kompozitných dosiek, ktoré sa vyznačujú vysokou udržateľnosťou, odolnosťou voči vplyvom počasia, tvrdosťou, ale zároveň bezproblémovou údržbovosťou.

 

Ako hodnotíte projekt z pohľadu vnútorného vybavenia a inštalácií?

Už na začiatku, keď sme sa zoznámili s projektovou dokumentáciou a absolvovali sme rozhovory s investorom ešte pred začatím výstavby, nám bolo jasné, že ide o veľmi vysoký štandard. Vedeli sme, že developer projektu sa bude snažiť dodržať tento záväzok voči klientom, ktorým chce poskytnúť najlepšie byty na predaj v Bratislave a my ako realizátor stavby sme zaviazaní dodržať to isté. Teší nás to, pretože stavať niečo vo vyššej kvalite je vždy výzva.

 

Čo si môžeme predstaviť pod vyšším štandardom v Metropolise? Čím sa odlišuje od iných projektov v lokalite?

Napríklad rekuperácia takej kvality, aká je v Metropolise, nie je v nových projektoch samozrejmosťou. Je obrovským prínosom pre zdravie jeho obyvateľov. Sme preto nadšení, že ju tu budeme inštalovať. Myslím si, že tým sa projekt výrazne odlišuje od ostatných moderných budov v downtowne. Tiež tu bude stropné kúrenie a chladenie, ktoré zabezpečí tepelnú pohodu do celého domu pri zachovaní energetickej úspornosti a pozitívne ovplyvní aj estetickosť interiérov.

Momentálne prebieha na projekte príprava vzorového bytu, na ktorom si všetky technológie vyskúšame. Uľahčí nám to plánovanie a samotnú inštaláciu jednotlivých zariadení do všetkých bytov. Vzorový byt nepatrí zatiaľ k bežným postupom práce na novostavbách, ale Takenaka je vždy o krok popredu a ceníme si, že Mint Investments ako progresívny a uvedomelý developer naše nápady podporuje.

 

V akej fáze sa dnes nachádza stavba a čo vás čaká najbližšie týždne?

Nachádzame sa v ranej fáze projektu. Práce je veľa, ale ešte nemáme takú hektiku. Najbližšie dni budeme pracovať na fasáde, konkrétne začíname s montážou okien. Máme tu hlavného dodávateľa na monolitickú konštrukciu firmu Moniers a ostatné práce iba teraz začínajú. Takže tie náročnejšie situácie nás ešte len čakajú budúci rok, keď na stavbe bude 30 firiem a 500 ľudí, čo si bude vyžadovať precíznu koordináciu jednotlivých prác. Stavba je  v podstate jeden veľký orchester, každý hrá na iný nástroj, ale výsledkom musí byť krásny koncert.

 

Ktoré špecifické japonské postupy alebo systémy musia byť dodržiavané na tomto projekte?

To, čo musíme na tomto projekte aplikovať, je japonský systém riadenia kontroly a kvality, ktorý je v Japonsku nastavený veľmi vysoko. Nazýva sa „kaizen“ a používa sa nielen v Japonsku, ale aj v Amerike a Európe, resp. všade tam, kde Takenaka pôsobí. Je to dômyselný a sofistikovaný systém dodržiavania a zlepšovania kvality, ktorým sa denne riadime pri našej činnosti.

 

O kaizene a jeho praktickom aplikovaní na stavbe prinesieme podrobnejšie informácie v ďalšom rozhovore, ktorý na túto tému pripravujeme. Zaujímajú sa vaši japonskí kolegovia o Metropolis? Mávate z Japonska aj kontroly?

Na kontrolné dni k nám jazdia kolegovia z centrály z Düsseldorfu. Projekt taktiež vzbudil  veľký záujem aj v centrále v Tokiu, pretože sa vymyká tomu, čo Takenaka bežne v Európe stavia. Metropolis je pre Takenaku výnimočný v tom, že ide o prvý rezidenčný projekt tohto rozsahu, s počtom 298 bytov, ktorý bude postavený v rámci jednej etapy. Preto sa oň Japonci obzvlášť zaujímajú a jazdia k nám pravidelne priamo na stavbu. Ich pohľad je pre nás dôležitý, majú nápady a riešenia, ktoré sú pre projekt obohacujúce.

Navštívil nás dokonca pán Takenaka senior osobne. Je v poradí 17. potomkom a pokračovateľom rodinného podniku, ktorý sa vo veku 80 rokov vydal na cestu do Európy. Vybral si tu len tri projekty, ktoré osobne navštívil – a jedným z nich bol práve Metropolis.

 

Nový downtown vám vyrastá priamo pred očami. Ako ho vnímate?

Ja osobne som z tejto novej modernej štvrte nadšený, pretože všetko vrátane infraštruktúry je postavené na veľmi vysokej úrovni. Za posledné tri roky som sa dosť pohyboval po západnej Európe, ale nevidel som nič porovnateľné, čo by vznikalo v nejakom veľkomeste v takej kvalite, aká je tu. Nadštandardná infraštruktúra, špičkovo vybavené biznisové centrá, bývanie v budovách s najmodernejšou technológiou, kultúra, obchody, zóny na šport a relax - to všetko v jednej štvrti je unikát, ktorý v tomto regióne nemá obdobu. Latka je nastavená veľmi vysoko.

 

Ako ste spokojný s vaším tímom na tejto stavbe a ako sa vám spolupracuje?

Myslím si, že na Metropolise sa podarilo dať dokopy skvelý tím. Niektorých kolegov poznám z iných projektov, iní sú v Takenake noví, no u všetkých vidím vysokú angažovanosť a zápal pre tento projekt. Sú aktívni a tvoriví, vytvoril sa tu úžasný tím.