Bratislavský downtown začal ako kolíska prémiových projektov postupne vznikať okolo roku 2010. Na mieste bývalej priemyselnej zóny, ktorá bola v tom čase klasifikovaná ako brownfield, vznikli projekty ako Sky Park, Panorama Towers či Tower 115. 

Tentoraz smerujú do finále aj ďalšie parcely. Na projekte Metropolis sa pracovalo postupne od roku 2008, príprava teda trvala niekoľko rokov, počas ktorých sme projekt vyšperkovali do aktuálneho stavu, typu bytov a jednotiek, ktoré vidíme dnes,“ opisoval priebeh realizácie projektu na Bottovej ulici ešte v decembri pre HN Jaroslav Mida, investičný riaditeľ spoločnosti Mint Investments, ktorá zámer realizuje. 

V tom čase bola stavba vybetónovaná do úrovne deviateho podlažia. Dnes sa však na pozemku týčia dve konštrukcie v tvare M, a rovnako ako napreduje výstavba, míňajú sa aj počty bytových jednotiek.

Ceny si mohli dovoliť zvyšovať

Ešte vlani Mida potvrdil, že v projekte bolo vypredaných 59 percent bytov. Majiteľov si tak už vtedy našlo 177 bytov. Dnes toto číslo predstavuje viac ako 65 percent ponuky. 

„Aktuálne predávame tempom v priemere jeden byt mesačne, čo v nadväznosti na predaj v konkurenčných projektoch v Bratislave hodnotíme veľmi pozitívne. Sú tu totiž aj projekty, ktoré za kvartál v aktuálnom období nepredávajú ani jeden byt. Stále teda máme kontinuálne dopyty,“ povedal pre HN Filip Žoldák, zakladateľ realitnej kancelárie Herrys, ktorá má projekt v exkluzívnom zastúpení.  

Cenovky, za ktoré sa byty aktuálne ponúkajú, prechádzali v čase zmenami. Developer neponúkal v projekte inflačnú doložku, ktorá umožňuje počas výstavby zvyšovať ceny už zazmluvnených bytov, no predaj postupne fázoval po balíkoch. 

Cenotvorba aj stratégia predaja tak nadväzovala na dopyt, ktorý sa neustále zobrazuje tak na cenách, ako aj na skladbe ponuky. Najmä dopyt preto určuje spôsob, akým sa vyvíja predaj. Podľa partnerky v Mint Investments Kataríny Lindbergh si však investor mohol dokonca dovoliť ceny zvyšovať. 

„Dosiaľ sme ceny iba zvyšovali a udialo sa tak 13-krát. Sme si vedomí lokality projektu, ktorá je jedinečná a limitovaná. Druhým dôvodom cenotvorby je aj to, že sme postavili projekt, ktorý je kvalitatívne najlepší zo všetkých okolitých projektov, ktoré sú postavené alebo sa aktuálne stavajú. Ceny kvalitných materiálov sú vysoké a kvalita niečo stojí,“ vysvetlila Lindbergh. 

Klientela z celého sveta

V prípade skladby klientely Žoldák potvrdil, že množstvo hotovostných klientov oproti záujemcom, ktorí kúpu financujú pomocou hypotekárneho úveru, je v pomere 50 k 50. Avšak nachádzajú sa medzi nimi aj klienti, ktorí úverom dofinancovávajú len malú časť ceny bytu. 

„Z hľadiska veku sme na začiatku spozorovali prevažne vekovú kategóriu medzi 35 a 45 rokmi, momentálne najväčšiu skupinu tvoria klienti vo veku 45 a viac rokov. Väčšinou sú to páry alebo rodiny, podnikatelia a vysokopostavení manažéri. Ale takisto sú to aj umelci či ľudia z podobných brandží,“ pokračuje šéf kancelárie. 

V 99 percentách javia o byty záujem práve Slováci, ktorí hľadajú druhú nehnuteľnosť alebo žijú mimo krajiny, plánujú sa sem vrátiť alebo tu hľadajú dlhodobú investíciu. V prípade iných krajín je však dopyt diverzifikovaný po celom svete. 

„Okrem Austrálie a Afriky máme dopyty zo všetkých kontinentov. Pri veľkom množstve klientov však nejde o ich prvé bývanie, ale o upgrade starého bývania. Buď teda predávajú starú nehnuteľnosť a chcú sa presťahovať do downtownu, alebo u nás byty kupujú ako doplnkové bývanie, napríklad ak v Bratislave bývajú ich deti a hľadajú bývanie v prípade návštevy,“ doplnil Žoldák.  

Terasy budú udržiavať horolezci

Po dokončení prinesie projekt do lokality dve 63-metrové budovy s 292 bytmi a apartmánmi. V prvých dvoch podlažiach objektov bývanie doplnia aj obchodné priestory. Na prízemí projektu sa bude nachádzať aj semiprivátna záhrada s detským ihriskom. K niektorým z bytov budú prislúchať aj terasy doplnené o zeleň, o ktoré sa budú starať horolezci. Developer ešte v júli tohto roka vztýčil na najvyššom bode stavby glajchu.  Odvtedy však kostru projektu doplnila aj inštalácia okien či izolácie. 

Majitelia bytov sa budú môcť nasťahovať už na jeseň 2024. V priebehu výstavby však developer dospel k rozhodnutiu zvyšovania štandardu vybavenia aj samotnej stavby v rámci stropného chladenia a kúrenia v každom byte aj nebytovom priestore. 

 

Zdroj: Hospodárske noviny