1.  Ako ste prišli k názvu "Metropolis" a aká bola vaša hlavná inšpirácia pri jeho navrhovaní?

Naša parcela nebola veľká, čo znamenalo, že budova nemôže byť vysoká, aby netienila ostatným. Architekt Juraj Sonlajtner mal pred sebou úlohu, ako využiť plochu a umiestniť na ňu budovu, ktorá sa stane ikonou aj keď nie je najvyššia. Takto vznikol tvar písmena M a následne aj názov projektu Metropolis. 

Samotné pomenovanie odkazuje na jeho metropolitný charakter. Evokuje aktívny život v meste a reflektuje urbanistickú integráciu budovy s mestom a jeho energiou.

2.  Čo je najväčším prínosom Metropolisu z hľadiska jeho unikátnej polohy?

Možnosť bývať moderne v novom centre mesta. Z tohto pohľadu je nový downtown Bratislavy unikátny v rámci celej strednej Európy. Na takú príležitosť človek čaká desiatky rokov. A teraz tu tá možnosť je. Je to skutočný luxus, keď človek nemusí dochádzať autom do práce či voziť deti do škôl. Šetrí tým veľa času a zároveň býva v úplne novej modernej štvrti mesta.

Z pohľadu developera považujem za výnimočné, že sme mohli postaviť v centre mesta takúto unikátnu budovu – je to príležitosť, ktorá sa naskytne raz za sto rokov. A keď potom vidíte, ako sa s ňou rozvíja celá moderná zóna, viete, že bude skvelým miestom pre život. V blízkej dostupnosti sú obchodné centrá, kancelárske budovy, parky, promenáda, školy, škôlky, Staré Mesto, ktoré celému downtownu pridávajú na hodnote.

3.  V čom sa Metropolis líši od iných rezidenčných projektov v tejto lokalite?

Tento projekt je unikátnym rezidenčným projektom v rámci zóny nového downtownu.

Je projektovaný na energetický štítok A0. To znamená, že je vysoko energeticky úsporný a dlhodobo udržateľný. Viaceré inovatívne technológie, ktoré sme tu realizovali, pomôžu optimalizovať uhlíkovú stopu a eliminujú emisie CO2, ktoré vznikajú pri prevádzke budovy. Metropolis nie je najvyšší projekt v tejto lokalite. 

To, na čo sme sa však rozhodli staviť, sú nadštandardné technológie v bývaní. Obyvateľom tak prinesú zdravšie prostredie pre život a nižšie prevádzkové náklady. Očakávame, že pri technologickom štandarde, ktorý sme pre projekt zvolili, ušetria majitelia bytov v porovnaní s konkurenciou približne 25 až 30 percent mesačne na energiách. Prežívame energetickú krízu, aká tu nebola 50 rokov, takže otázka prevádzkových nákladov bude pre život stále veľmi dôležitá.

4.  Môžete nám povedať viac o ekologických riešeniach, ktoré ste integrovali do projektu?

V štandarde bytov bude stropné sálavé kúrenie a chladenie, ktoré je pre človeka príjemnejšie, zdraviu prospešnejšie a z pohľadu bývania ekologickejšie. Inštalované technológie sú od nemeckej spoločnosti Rehau, ktorá na trhu úspešne funguje štyridsať rokov. Všetky technológie sú vedené pod špeciálnymi omietkami v stropoch, v rúrkových systémoch. Podľa sezóny nimi preteká teplá alebo studená voda. Teplo či chlad postupne zohrievajú alebo podľa potreby ochladzujú steny, nábytok a podlahy. 

Zvolenými technológiami zároveň vytvárame v Metropolise plnohodnotný priestor na bývanie.

Pri zariaďovaní interiérov nebudú majitelia bytov limitovaní vykurovacími alebo klimatizačnými telesami, čo je dôležité nielen z dispozičného, ale aj z estetického hľadiska. Navyše nám systém stropného kúrenia umožnil siahnuť aj po exkluzívnejších celodrevených podlahách už v rámci štandardu, lebo sa nemusíme obávať, že by nám drevo znížilo efektivitu kúrenia.

Ďalšou technológiou, ktorá je s projektom spojená, sú autonómne rekuperačné jednotky od spoločnosti WOLF, ktorá sa radí medzi špičku v tomto segmente. Je to nemecký výrobca spoľahlivých systémov, ktoré slúžia na zabezpečenie efektívnej výmeny vzduchu a zlepšenie kvality vzduchu v budovách. 

Každý byt v Metropolise je vybavený separátnou, individuálne riadenou jednotkou, ktorá filtruje vzduch, takže dovnútra prúdi len čistý vzduch bez alergénov a škodlivých látok. Nie je nutné otvárať okná, aby bol priestor vyvetraný. Pre Metropolis sme vybrali prémiový rad rekuperácie. Zvolené filtre taktiež predstavujú vyššie rady, ako požaduje norma, zachytia alergény ako pele, prach, častice splodín a tiež baktérie a vírusy. Účinnosť týchto technológií dosahuje 94 %.

Technológie, ktoré pozitívne ovplyvnia komfort a prevádzkové náklady v Metropolise, sú taktiež exteriérové tienenia, ktoré budú automatické. Pomôžu zmierniť účinky slnečného žiarenia a v lete udržia byty o niekoľko stupňov chladnejšie.  Zvýšia tiež akustický komfort, poslúžia ako spoľahlivá ochrana pred prípadným mestským ruchom. 

Pre lokalitu nového centra Bratislavy považujeme technologický štandard Metropolisu za naozaj jedinečný, pretože žiadny iný projekt, ktorý teraz rastie v tomto modernom centre mesta, neposkytuje všetky tieto technológie dohromady.

5.  Témou, ktorá rezonuje v spoločnosti, je udržateľnosť. Čo nové v tomto smere prináša Metropolis?

Nad rámec spomínaných technológií, o ktorých sme hovorili, dostal náš architekt veľmi jasné zadanie, že projekt musí byť efektívny. Musí mať nižšie prevádzkové náklady, preto je napríklad pomer fasády a okien k úžitkovému priestoru v Metropolise veľmi efektívne nastavený. Projekt je vymyslený tak, aby mal nielen krásnu architektúru, ktorá je ikonická, ale je to projekt premyslený inside-out. To znamená, že pôvodným cieľom nebolo len to, ako má vyzerať zvonku, ale ako je vymyslený vo vnútri. Z týchto riešení vyplynul správny mix bytov. Aj veľkosť každého bytu je ideálna na daný počet izieb. Všetko je navrhnuté tak, aby dávalo maximálny zmysel pre komfortné, ale zároveň ekologické bývanie.

6. Ako ste pristupovali k spoločným priestorom v Metropolise?

Sústredili sme sa nielen na interiéry bytov, ale aj na kvalitu spoločných priestorov. Na materiáloch sme nešetrili ani v týchto častiach budovy. Na recepciách vyniknú veľkoformátový obklad, dizajnové zariaďovacie prvky. Recepcie budú dve, každá veža bude mať vlastnú, vybavenú kamerovým systémom a bezpečnostnou službou. Budú sa tu nachádzať aj delivery boxy od rôznych spoločností. Tie poskytnú veľkú výhodu pri doručovaní zásielok. Kuriér si sám prostredníctvom kódu otvorí schránku a v nej môže bezpečne uložiť vašu zásielku, nákup či jedlo.

7.  Aké výhody prináša spojenie bývania a retailu v jednom projekte?

V našich návrhoch sme sa museli držať regulačných plánov, ktoré boli dané pre túto zónu. Takže bolo nevyhnutné vytvoriť dve poschodia obchodných priestorov. V blízkom okolí sa nachádzajú známe obchodné centrá, čo je z hľadiska dostupnosti pre budúcich majiteľov veľkou výhodou, no rezidenti Metropolisu určite ocenia príjemnú kaviareň, bistro či estetické služby v rámci promenády na prízemí priamo v projekte.

8.  Ak by ste mohli porovnať tento projekt s nejakým známym svetovým architektonickým dielom, ktoré by to bolo?

Prirovnal by som ho k projektom severských architektov. Napríklad dánsky architekt Bjarke Ingels navrhoval a realizoval so svojím architektonickým ateliérom BIG (Bjarke Ingels Group) inovatívny projekt 8 House v Kodani, známy ako "8 Tallet". Má podobný tvar a podobný cieľ ako Metropolis, keďže hore má rezidenčnú časť a dole sú obchody. Tá architektúra je nielen moderná, ale tiež funkčná.

9.  Aký typ ľudí si predstavujete ako obyvateľov Metropolisu?

Sú to ľudia, kupujúci, ktorí majú zmysel pre základné hodnoty, akými sú zdravie a čas. Kupujúcim je človek, ktorý je náročný, ambiciózny a ktorý chápe, aké sú trendy vo svete. Chápe, že udržateľnosť je jediná správna voľba na ceste vpred a nechce na sebe šetriť. Vie, že luxus nie je len o drahých povrchoch, ktoré v našom projekte, samozrejme, sú, ale je vo veľkej miere aj o technológiách.

Rozumie, že luxus a komfort nie sú len o tom, aby to bola najvyššia veža v meste, ale že je to projekt, ktorý vám ponúka všetky technológie, ktoré, ako verím, predstavujú veľmi dobrý príklad pre luxusný projekt v Európe. 

10.  Koľko bytov je v projekte a koľko sa už predalo?

Celkovo je v projekte 292 bytov a apartmánov, z ktorých je predaných 65 percent. Aktuálne spúšťame posledný balík bytov do predaja. Prevažná kategória sú dvoj- a trojizbové byty, pričom k dispozícii sú aj jeden a jeden a pol izbové, rovnako štvor- a päťizbové byty. Zaujímavosťou sú byty s terasami, ktoré sú unikátne v downtowne a rovnako byty s predzáhradkami na prízemí, ktoré v downtowne Bratislavy tiež nenájdete v inom projekte. Metropolis je zároveň jediný projekt v tejto zóne, ktorý má jednoizbové byty, momentálne nám ostáva posledných pár. Rovnako päťizbový byt máme už len jeden posledný.

11.  Prečo ste sa rozhodli pre umiestnenie projektu práve v tejto časti Bratislavy?

Táto zóna je unikátna v celej strednej Európe, brownfield (nevyužívaná časť mesta - pozn. red.) je tesne vedľa Starého Mesta a zároveň v blízkosti Dunaja. Je to výnimočná príležitosť na výstavbu moderného projektu v centre. Vo väčšine krajín UNESCO chráni celé tieto oblasti centier. Vtedy nemáte voľné ruky pre tvorbu moderného produktu, ktorý spĺňa parametre pre požiadavky súčasného sveta a zároveň má zaujímavú architektúru. Downtown Bratislavy však toto umožňuje. Budovať development v takejto lokalite považujeme za jedinečnú príležitosť, a preto k nemu pristupujeme s vysokou zodpovednosťou. Nie je to pre nás len obchod, chceme do tejto lokality priniesť skutočne produkt, ktorý je výnimočný.

12.  Ako reagujete na kritiku týkajúcu sa moderných rezidenčných projektov v historických centrách miest?

Ja pochádzam z Paríža, kde celé mesto navrhol architekt Haussmann a má svoj pôvab, ale napríklad oveľa viac ma baví Londýn, ktorý je kombináciou viktoriánskej a modernej, niekde až futuristickej architektúry.

Pre väčšinu ľudí je problém akceptovať, že svet sa postupne vyvíja a mení, a so zmenou prichádzajú aj nové trendy. Keď prišlo Art Deco v 1910, všetci boli zhrození z ornamentov a z novej architektúry. Každá veľká zmena môže vyvolať strach u ľudí a týka sa to aj samotnej architektúry. Pretože architektúra ľuďom vo veľkej miere ovplyvňuje život, zmeny môžu vyvolať obavy, a ja to chápem.

V Prahe by sa napríklad takýto projekt ako Metropolis neuskutočnil, pretože mesto nedovoľuje postaviť takúto modernú štvrť v centre mesta. Tam je to možné až na Pankráci, to znamená ďaleko od centra.

Bratislava je, naopak, veľmi zaujímavá urbanisticky, a to práveže dáva zmysel stavať tu novú, modernú štvrť. Nesmiete podceniť ani ten dynamický aspekt – bývate v modernom prostredí, máte prístup k obchodným centrám a spôsob, akým na tomto mieste koexistujú autá, cyklisti, chodci, tak toto všetko má veľký vplyv na to, ako sa cítite, vnímate svet a ako žijete.

13.  Máte nejaké plány na rozšírenie Metropolisu alebo iných podobných projektov v ďalších mestách?

My sa sústreďujeme hlavne na Prahu a Bratislavu, ktoré majú dynamickú ekonomiku a demografický boom tým, že sa do nich sťahujú mladí ľudia s veľkým potenciálom. Sú mestá, v ktorých je stále nedostatok nehnuteľností, a tým pádom bude dopyt aj v budúcich rokoch konštantný. 

14.  Máte nejaké tajné miesto alebo skrytý prvok v tomto projekte, o ktorom by ste nám chceli povedať?

Ideme udržateľnou cestou a to, čo je tam skryté, je efekt na život ľudí, ktorí v našom projekte budú žiť, to spojenie všetkých tých technológií dohromady.

15.  Ako si predstavujete život v Metropolise o 10 rokov?

Myslím si, že táto lokalita bude zasa o kus ďalej a budú tu postupne vyrastať nové projekty. Je predpoklad, že viaceré sa budú Metropolisom inšpirovať. Bývanie v Metropolise bude životným štýlom. Budú v ňom žiť ľudia, ktorí pochopili, že na sebe nemajú šetriť. Kúpia si byt, ktorý sa v porovnaní s inými projektmi síce zdá byť drahý, ale chápu, že hodnota nie je len v kvalite života počas 10 či 20 rokov, ale aj v čase, keď budú chcieť byt neskôr predať.

16.  Ak by ste mali poradiť budúcim obyvateľom Metropolisu jednu vec, ktorú by mali robiť každý deň, ktorá by to bola?

Užívať si čas, ktorý ušetria na doprave, a investovať ho do rodiny, športu či vzdelávania. Časom pochopia, aký premyslený je Metropolis. A myslím si, že je to aj projekt, kde ľudia postupne pochopia, čo sme sa tým všetkým snažili vytvoriť.

Zdroj: TA3.SK